Оцінка гідроморфологічного стану річок басейну Ірпеня після впливу воєнних дій - Іванова, Н. О.; Дубняк, С. С.; Незбрицька, І. М.; Лєтицька, О. М.; Погорелова, М. С.; Причепа, М. В.; Зоріна-Сахарова, К. Є.; Афанасьєв, С. О. (Український географічний журнал, 2024)
За результатами експедиційних досліджень у 2023–2024 рр. з використанням літературних джерел і космознімків було здійснено гідроморфологічне оцінювання різнотипних масивів поверхневих вод у межах басейну р. Ірпінь. Встановлено, що ділянки обстеження в цілому можна віднести до І–IV класу гідроморфологічного стану, зокрема на малих річках переважають ІІ–ІІІ класи, на середніх — І–ІІ, та IV класи, на великих (р. Ірпінь в нижній і середній течії) — І–IV класи з незначним переважанням ІІ класу. Основними причинами погіршення стану є зарегулювання стоку ставками і водосховищами, морфологічні зміни русла й прибережної зони, використання заплави в господарських цілях. Оцінено зміни гідроморфологічного стану на ділянках руйнування внаслідок воєнних дій у 2022 р. і подальшого відновлення мостів і гідротехнічних споруд. Встановлено, що найбільшого впливу воєнних дій зазнала гирлова ділянка р. Ірпінь, де клас змінився з ІІ на ІV.