Просторово-часовий аналіз змін в екосистемах районів локалізації муніципальних відходів із застосуванням геоінформаційних систем і даних дистанційних знімань - Азімов, О. Т.; Томченко, О. В.; Шевчук, О. В. (Український географічний журнал, 2024)
На прикладі Здовбицького сміттєзвалища твердих муніципальних відходів (Рівненська область) продемонстровано інформативність дешифрування карт об’єкта захоронення і прилеглих до нього ділянок за спектрометричними характеристиками і текстурою земних покривів, що були отримані за космічними знімками різних років. Також було продемонстровано інформативність вивчення динаміки зміни геометричних параметрів звалища, його внутрішньої «структури», а також функціональні зміни в прилеглих компонентах екосистем (лісових масивах і сільськогосподарських угіддях). Зокрема, використовуючи матеріали космічних знімань за період з 2003 по 2021 р., встановлено збільшення кількості черг Здовбицького сміттєзвалища за рахунок прилеглих ділянок лісу. Так, якщо на 2003 р. на звалищі функціонувала одна карта, то на 2019 р. — вже три, які в 2021 р. злилися між собою. Досліджуючи динаміку змін загальної площі звалища було виявлено, що протягом 18 років її зростання в 6,25 раза (відповідно з 6 521 м2 до 40 773 м2). Також у 3,35 раза збільшився сумарний периметр контурів його карт (відповідно з 438 м до 1 466 м).