Індикація просторової справедливості через доступність соціальних послуг: сучасний досвід Німеччини - Патока, І. В.; Крусанов, Д. А. (Український географічний журнал, 2025)
У роботі виділені та проаналізовані індикатори просторового розвитку та просторової справедливості, які застосовуються в Німеччині на рівні округів, на прикладі індикаторів доступності базових соціальних послуг. На основі наведених індикативних показників проведено порівняльний аналіз округів, що розташовані в різних федеральних землях країни, для оцінювання розвитку сільських територій в цьому аспекті. У результаті проведеного дослідження доведено, що периферійне розташування та порівняно низький рівень економічного розвитку окремих територій в Німеччині не тотожні низькому рівню розвитку соціальної інфраструктури та поганої доступності базових соціальних послуг. Зазначено, що цей фактор сприяє більшій рівномірності щодо територіального розвитку та кращої ситуації у вимірі просторової справедливості, що зменшує ризики утворення маргінальних периферійних утворень.
Keywords: просторова справедливість; територіальне планування; соціальна інфраструктура; індикатори доступності; базові соціальні послуги