Розвиток географічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича за роки незалежності (1991–2025 рр.) - Заячук, М. Д.; Руденко, В. П.; Джаман, В. О. (Український географічний журнал, 2025)
Мета цієї публікації — висвітлити розвиток географічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича за роки незалежності України (1991–2025 рр.). Стверджується, що хоча географічні освіта і наука були започатковані в університеті ще 1876 р., саме на період незалежного розвитку Української держави припадає етап найрезультативнішого розвою географічного факультету. У ці роки кількість здобувачів вищої освіти перевищувала 2 тис. осіб (2009–2010 навчальний рік), а викладачів — 80. Функціонували 7 кафедр (фізичної географії, геоморфології та палеогеографії; економічної географії та екологічного менеджменту; географії України та регіоналістики; гідрометеорології та водних ресурсів; географії та менеджменту туризму; соціальної географії та рекреаційного природокористування; геодезії, картографії та управління територіями). Започатковані та набули подальшого розвитку 18 освітніх програм за 11 спеціальностями та 5 галузями знань. Інтенсивно велися наукові дослідження за загальнодержавними та міжнародними ґрантовими програмами, серед яких виділявся проєкт «Історична та етнографічна спадщина — частина сталого розвитку туризму на Буковині (HERITAGE)» (MIS-ETC Code 829)» (2012–2023 рр.). Істотно зміцніла матеріально-технічна база географічного факультету, зокрема за рахунок побудови двох корпусів-полігонів студентських польових практик «Мигове» у Прикарпатті. Серед назрілих проблем географічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відзначаються: скорочення наборів абітурієнтів; закриття окремих спеціальностей та спеціалізацій; недостатня академічна активність здобувачів та викладачів. З їх розв’язанням пов’язуються перспективи подальшого розвитку географічного факультету.
Keywords: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича; вища географічна освіта; географічний факультет у 1991–2025 рр.; наявний освітній та науковий потенціал; перспективи розвитку