Методика оцінювання збитків, завданих лісовим екосистемам, у результаті створення окопів - Дідух, Я. П.; Град, Ю. А.; Мойсієнко, І. І. (Український географічний журнал, 2025)
Викладено методику оцінювання збитків від створення військових окопів шляхом  розрахунку регулюючих та підтримуючих екосистемних послуг, в основі яких лежать показники енергії біомаси, мортмаси, ґрунту.  Методика апробована на прикладі 70-літніх соснових та 120-літніх дубових лісів і включає оцінку прямих збитків від окопів у результаті знищення, а також опосередкованих у результаті пошкодження компонентів екосистем з урахуванням періоду відновлення до нативного стану. Монетарна оцінка збитків від окопів розміром 42 м2 для соснових та дубових лісів становить 49,5 та 56,6 тис. у. о., відповідно, а опосередкованих разом із відвалами розміром 166,7 м2 — 61,9 і 70,8 тис. у. о. відповідно. Методика може бути використана з метою репарації відшкодування збитків, завданих природним екосистемам.
Keywords: збитки довкілля; екосистемні послуги; наслідки воєнного впливу; лісові екосистеми