Вартість житла як плата за екосистемні послуги міських зелених зон (на прикладі Києва) - Шищенко, П. Г.; Гавриленко, О. П.; Циганок, Є. Ю.; Білоус, Л. Ф. (Український географічний журнал, 2024)
Метою дослідження є проаналізувати вплив доступності міських зелених зон (МЗЗ) та, відповідно, якості атмосферного повітря на вартість житлової нерухомості в Києві, а також виявити ступінь обізнаності мешканців міста щодо переваг проживання у безпосередній близькості від МЗЗ у районах з відносно чистим повітрям та їх готовності платити за таке житло вищу ціну. За допомогою програмного забезпечення QGIS визначено рівні пішохідно-часової доступності зелених насаджень рекреаційного призначення. Проаналізовано пріоритетні критерії визначення вартості житла залежно від просторової локалізації відносно центру міста та класу комфортності нерухомості, розподіл житла різних класів, а також діапазон цін на квартири у новобудовах Києва. У результаті дослідження просторового розподілу цін у найбільших житлових комплексах міста позитивної залежності вартості житла від наявності МЗЗ у межах їх пішохідної доступності не виявлено. Результати проведеного соціологічне опитування серед киян свідчать про небажання або неготовність більшості мешканців платити вищу ціну за можливість жити поряд з парком чи лісом, тобто повною мірою користуватися набором екосистемних послуг МЗЗ. Новизна дослідження полягає у визначенні пішохідно-часової доступності зелених насаджень рекреаційного призначення в Києві, виявленні тенденцій просторової кластеризації найдорожчої житлової нерухомості у центральних районах міста та відсутності позитивного впливу доступності зелених зон на вартість квадратного метру житла в новобудовах, а також неготовності мешканців міста платити вищу ціну за можливість отримувати екосистемні послуги від доступних МЗЗ.
Keywords: місто Київ; міські зелені зони; екосистемні послуги; вартість житлової нерухомості; пішохідна доступність рекреаційних зелених зон; соціологічне опитування