Дорожні ландшафтно-інженерні системи рівнинної частини України - Денисик, Г. І.; Атаман, Л. В.; Ситник, О. І. (Український географічний журнал, 2025)
У статті розглянуто питання функціонування, геохімічного стану і подальшого розвитку дорожніх ландшафтно-інженерних систем рівнинної частини України. Об’єкти дослідження — Поділля, один з регіонів з найщільнішою мережею доріг в Україні і найпотужніша в Україні автомагістраль Київ–Одеса. Здійснено аналіз досліджень, що стосуються безпосередньо проблем функціонування і впливу дорожніх ландшафтно-інженерних систем на довкілля. Окрему увагу приділено методиці їх дослідження: рівні пізнання, принципи, методи. Проведено геохімічні дослідження сучасного стану ґрунтів, снігового покриву та, частково, рослин в дорожніх ландшафтно-інженерних системах Поділля і автомагістралі Київ–Одеса, зокрема на наявність важких металів — свинцю, цинку, міді, заліза та ін. Як у межах дорожніх систем, так і у прилеглих до них ландшафтах, показано їх співвідношення з гранично допустимими концентраціями. Розглянуто перспективи подальшого розвитку дорожніх ландшафтно-інженерних систем у зв’язку із сучасними воєнними і соціально-економічними процесами в Україні та майбутнім об’єднанням дорожніх ландшафтів України і Західної Європи.