Використання супутникової інформації у дослідженні територіальної організації суспільства - Підгрушний, Г. П.; Єлістратова, Л. О.; Апостолов, О. А.; Провотар, Н. І. (Український географічний журнал, 2025)
Метою цього дослідження є розробка методики використання супутникової інформації для визначення функціональних урбанізованих територій, як основних форм територіальної організації суспільства. На основі співставлення меж агломерацій, визначених за рівнем надійності приміського сполучення, з межами ареалів інтенсивного нічного освітлення території України було визначено, що ізолінія інтенсивності освітлення понад 8 % може бути визначена як умовна межа функціональних урбанізованих територій. Для проведення типізації функціональних урбанізованих територій було визначено такі критерії, як величина урбанізованої території за ознакою чисельності жителів та площі, кількість центрів, концентрація населення в ядрах функціональних урбанізованих ареалів, концентрація населення у міській та сільській субурбії. На основі визначених критеріїв було здійснено типізацію та виділено 12 типів функціональних урбанізованих територій України. Було визначено, що функціональні урбанізовані території України різних типів є динамічними утвореннями, що зазнають деструктивного впливу урбіциду під час російської агресії. Наукова новизна дослідження полягає у типізації функціональних урбанізованих територій України, що є важливою складовою для розробки стратегії післявоєнної відбудови території на засадах ефективного їх розвитку як полюсів соціально-економічного зростання. Внесок у науковий дискурс полягає у розробці методики типізації функціональних урбанізованих територій за даними супутникової інформації.