Концептуальні моделі геоморфогенезу: ретроспектива та сучасні тренди з акцентами на дослідження рельєфу території України - Байрак, Г. Р.; Ковальчук, І. П. (Український географічний журнал, 2025)
Схарактеризовано основні концептуальні моделі розвитку рельєфу. Базуючись на них, на прикладі території України виявлено закономірності геоморфогенезу. Концептуальна модель циклічності В. Девіса підтверджена у дослідженнях сучасного морфогенезу русел річок Передкарпаття. Дієвість моделі рельєфотворення В. Пенка перевірена методами лінеаментного аналізу на прикладі 3d-моделі рельєфу височини Опілля. Концепція перерв у висхідному розвитку рельєфу знайшла підтвердження у моделях поверхонь вирівнювання, які спостерігаються в Українських Карпатах, а також в існуванні геоморфологічних рівнів, поширених у рівнинній частині території України. Згідно з концепцією динамічної рівноваги розвиваються флювіальні морфосистеми Карпатського регіону, які виводяться зі стабільного стану екстремальними паводками, але з часом відновлюють свою морфологію. Концепція антропогенного морфогенезу знаходить сьогодні яскраве відображення у формуванні та поширенні белігеративного (створюваного воєнними діями) рельєфу на сході України. Відзначено ряд концептуальних моделей геоморфогенезу, які розробили українські вчені. Врахування концептуальних моделей геоморфогенезу в дослідженнях сучасного рельєфу, перевірка їхньої дієвості дає змогу прогнозувати зміни його станів, оцінювати можливі наслідки його змін як для навколишнього середовища, так і для людини та суспільства, обґрунтовувати комплекс екостабілізаційних заходів, розробляти і впроваджувати моделі оптимального використання ресурсного потенціалу нашої країни, тим самим сприяти її післявоєнному відновленню.