Зміни у функціональній визначеності приміської сільської місцевості Київського метрополіса в умовах глобальних трансформацій і воєнних викликів - Нагірна, В. П.; Руденко, Л. Г. (Український географічний журнал, 2025)
Стаття присвячена аналізу сільської місцевості у сфері впливу Київського метрополіса, змінам її статусу в умовах трансформації геополітичної ситуації та воєнної агресії росії. Визначено особливості використання інтегрального потенціалу території, зазначено роль столиці м. Київ у функціонуванні сільського передмістя. Дано регіональний аналіз структури і спеціалізації сільського господарства, локалізації підприємств, розвитку інфраструктури. Визначено наслідки воєнного вторгнення росії. Стаття спрямована на виявлення тенденцій змін у сільськогосподарському виробництві, функціях приміської сільської місцевості, обґрунтування напрямів відновлення й розвитку сільського передмістя. Серед чинників формування приміської сільської місцевості домінуючу роль відіграє вплив метрополіса. Він впливає на всі сфери суспільного розвитку — виробничу діяльність, працевлаштування селян, їхні статки, інфраструктуру. Основними ресурсами приміської сільської місцевості є людський потенціал і логістично-траспортна система. Земля використовується для розвитку сільського господарства і як територіальний базис для забудови та спорудження господарських і соціальних об’єктів, інженерно-транспортної інфраструктури. Найбільше навантаження на природне середовище спостерігається саме у приміській сільській місцевості. Просторова експансія метрополіса спричиняє виснаження земельних ресурсів, знецінення людського капіталу, погіршення екологічного стану, посилення міграцій сільського населення. Основна галузь розвитку приміської сільської місцевості — сільське господарство. Провідними культурами є зернові та зернобобові, технічні, у тому числі соняшник. Як важливі приміські галузі втрачають свої позиції овочівництво, вирощування плодових та ягідних культур, картоплі. Статус приміського сільського господарства змінився на ґрунтовиснажуючий. Переваги стали надаватися високоефективному виробництву, спрямованому на підвищення прибутковості сільського господарства. Характерним для приміського сільського розселення є посилення поляризації соціально-економічного розвитку в напрямках «центр — периферія». Найрозвиненішими є поселення, розташовані найближче до метрополіса. Війна РФ проти України завдала великих збитків, руйнувань, загибелі людей у приміській зоні м. Київ. Нагальними стають проблеми відновлення об’єктів життєдіяльності населення, господарського розвитку приміської сільської території: будівель, критичної інфраструктури, гідротехнічних споруд, логістики. Потребують розмінування, очищення та відновлення сотні гектарів сільськогосподарських земель. Важливою є проблема нестачі трудових ресурсів на селі, зокрема зайнятості чоловіків у сільському господарстві. В основних напрямах розвитку приміської сільської місцевості головну увагу звернено на вдосконалення системи землегосподарювання, зміну структури і спеціалізації сільського господарства, посилення агропродовольчої функції передмістя, впровадження інновацій у всі сфери агропродовольчої діяльності, посилення експорту продовольства у приміському сільському господарстві в рамках ЄС та світових потреб у сільськогосподарській продукції.