Міські сади як чинник соціальної стійкості в кризові часи (на прикладі Києва та Київської області) - Кононенко, О. Ю.; Трусій, О. М. (Український географічний журнал, 2025)
Метою дослідження є виділення основних типів міських садів в м. Києві та Київській області, вивчення особливостей їхнього створення і розвитку під час війни росії проти України. Розвиток міського садівництва розглянуто крізь призму загальносвітового досвіду та з урахуванням історії розвитку агровиробництва в Києві та передмісті. На основі аналізу обраних кейсів було проведено порівняння централізованих та низових проєктів міського садівництва з точки зору динаміки і перспектив їхнього розвитку, внеску у соціальну стійкість міст. Низові ініціативи міського садівництва відкритіші до залучення нових учасників, розвитку горизонтальних зв’язків між різними зацікавленими сторонами та більшою мірою відповідають потребам громади. Новизна дослідження полягає у розкритті адаптаційних можливостей міських садів, що є важливим чинником соціальної стійкості міст під час криз.