Методичні підходи оцінювання стану й управління молодими річковими ландшафтами в умовах антропогенного врізання річок (на прикладі Гірського краю Українських Карпат) - Заячук, М. Д.; Ющенко, Ю. С.; Пасічник, М. Д.; Паланичко, О. В.; Настюк, М. Г. (Український географічний журнал, 2025)
Застосовано методику ідентифікації природного молодого річкового ландшафту, комплекс методів ідентифікації та моніторингу антропогенного врізання річок, аналізу його наслідків, оцінювання стану ландшафту в цих умовах за гідроморфологічними показниками та виконано аналіз місця проблеми антропогенного врізання річок у плануванні управління річками в Україні. Виявлено, що інтенсивності врізання річок досягають 100–200 мм/рік. Наслідками врізання є концентрація руслового потоку, зміни у функціонуванні русла і заплави, небезпеки для інженерних споруд. Врізання високої інтенсивності означає, що стан річкового ландшафту за гідроморфологічними показниками відноситься до категорії «поганий», а сам він є істотно зміненим людиною. Все це необхідно враховувати у плануванні управління річковим ландшафтом. У статті наведено відповідні рекомендації.