Система вищої освіти в Україні за роки незалежності: картографічне дослідження - Бондаренко, Е. Л.; Дудун, Т. В. (Український географічний журнал, 2025)
У статті представлено авторський підхід до дослідження стану системи вищої освіти в Україні за весь період її новітньої історії: з часу здобуття незалежності у 1991 р. і дотепер. Базуючись на можливостях використання картографічного методу, визначено та наочно відображено за допомогою серії із 6 тематичних карт вихідні передумови становлення системи вищої освіти в Україні, загальні тенденції та закономірності її просторово-часових особливостей. Мета дослідження досягається на основі обраного авторами комплексу загальнонаукових і спеціальних методів, що утворили його методологію. Методи аналізу, синтезу, дедукції, класифікації, інформаційний, геоінформаційного картографування, а також системний підхід дали змогу ефективно організувати роботи з вивчення системи вищої освіти в Україні. Наукова новизна дослідження полягає у тому, що авторами вперше досліджено розвиток системи вищої освіти в Україні за тривалий період зі створенням карт різних функціональних типів.