Геополітичні регіони Європи як інтелектуальний конструкт: виклики позиціонування України - Полтораков, О. Ю.; Брайчевський, Ю. С.; Запотоцька, В. А. (Український географічний журнал, 2024)
У статті викладено аналіз геополітичних регіонів Європи як інтелектуальних конструктів, минулих та сучасних підходів до регіонального розмежування світу та Європи. Виявлено, що межі регіонів відображають інтелектуальний контекст і геополітичні чинники на відповідному просторово-часовому зрізі. Простежено чергування двох моделей — єдиної Європи із чітким зовнішнім кордоном і моделі «кількох Європ» (зокрема Західної, Центральної та/або Східної) залежно від зміни геополітичної ситуації у той чи інший період. Наголошується на зворотному зв’язку між просторовими інтелектуальними конструктами географічних і геополітичних регіонів та об’єктивною політичною реальністю. Яскравим прикладом такого зворотного зв’язку можна вважати збройну агресію росії проти України. Наголошується на необхідності чіткішого позиціонування України в межах європейського геополітичного регіону.