Основні наукові результати співробітників сектору палеогеографії, отримані впродовж 2017–2024 рр. в Інституті географії НАН України - Матвіїшина, Ж. М.; Дорошкевич, С. П.; Кушнір , А. С.; Кармазиненко, С. П.; Івченко, А. С. (Український географічний журнал, 2024)
Стаття присвячена 60-річчю створення Інституту географії Національної академії наук України. У публікації проведено аналіз останніх найвагоміших публікацій співробітників сектору палеогеографії у цитованих вітчизняних та міжнародних виданнях від часу святкування 100-річчя створення Національної академії наук України (2017 р). Основними напрямами наукових досліджень співробітників сектору палеогеографії Інституту географії НАН України у цей час були: дослідження різновікових четвертинних відкладів (зокрема давніх і сучасних ґрунтів); актуалізація палеогеографічних баз даних для отримання комплексної інформації про стан природних компонентів території України у минулому; відтворення давніх екологічних обстановок природних умов проживання людини в окремі етапи плейстоцену і голоцену; кореляція палеогеографічних, археологічних та історичних даних (для відтворення культурної динаміки і процесів освоєння сучасної території України у палеоліті, енеоліті, мідному, бронзовому, залізному віці тощо); вивчення перспективних методів та напрямів палеогеографічної оцінки природних умов формування і нагромадження окремих типів корисних копалин.