Сектор територіальної організації суспільства Інституту географії НАН України: історія розвитку та наукові здобутки - Підгрушний, Г. П.; Нагірна, В. П. (Український географічний журнал, 2024)
У статті висвітлено наукову діяльність сектору територіальної організації суспільства за шістдесятирічний період з часу його заснування у 1964 р. і дотепер. Виділено три основних етапи у розвитку сектору: від часу заснування до 1991 р., коли був створений Інститут географії; з 90-тих рр. ХХ ст. до кінця першого десятиріччя ХХІ ст.; сучасний етап. По кожному із етапів охарактеризовано основну тематику досліджень, наукові здобутки, представлено головні наукові публікації. Особлива увага приділена зв’язку наукової тематики сектору із соціально-економічними процесами та геополітичною ситуацією в Україні та світі у відповідні історичні періоди. Розкрито тематику міжнародних наукових проєктів, в яких брали участь співробітники сектору. Показано особливості наукових досліджень сектору в умовах воєнного часу.