Особливості підготування географічної основи для історичних карт - Даценко, Л. М.; Тітова, С. В.; Дубницька, М. В. (Український географічний журнал, 2024)
Зміни фізико-географічних умов відбуваються не тільки під впливом природних явищ, а й великою мірою в результаті діяльності людини. Є чимала зацікавленість науковців у залученні старовинних карт до сучасних досліджень, але питання підготовки географічних основ для створення історичних карт майже не досліджено. Питанню відображення на картах змін гідрологічної мережі у певні історичні періоди й присвячена дана публікація. У дослідженні застосовано метод аналізу для вивчення існуючого досвіду історичного картографування, а метод синтезу дав змогу поєднати одержану під час дослідження інформацію для узагальнення виділеної проблеми. Ігнорування питань реконструкції ландшафту на часовий період, що картографується призводить до помилок у відображенні елементів географічної основи та локалізації тематичного навантаження, попри те, що історичні карти часто є єдиним джерелом історичної просторової інформації.