Методологічні аспекти типізації впливів на довкілля, спричинених російською агресією в Україні - Дідух, Я. П.; Маруняк, Є. О.; Лісовський, С. А.; Куземко, А. А.; Чехній, В. М. (Український географічний журнал, 2024)
У статті розглянуто питання оцінки впливів на довкілля, що охоплює історичну ретроспективу, а також сучасні ризики та загрози спричинені війною в Україні. Проаналізовано дослідження, що стосуються безпосередньо проблем впливу воєнних дій на довкілля. Окрему увагу приділено нормативним документам, затвердженим в Україні після 2022 р., зокрема Постанові КМУ, що регулює вартісну оцінку збитків, у якій виявлено низку прогалин за компонентами довкілля. Авторами визначено сім типів впливу за окремими аспектами, зокрема: за характером дії чинників; за часом; за інтенсивністю; за територіальними масштабами; за формою територіального прояву; за характером наслідків; за можливістю повернення до попереднього стану. Також запропоновано типізацію воєнних впливів (вибухи, замінування, пересування воєнної техніки тощо) та їхніх потенційних наслідків для різних компонентів довкілля. Загальна методологія також специфікована для окремих компонентів та адаптована з точки зору оцінювання втрат екосистем на прикладі бальної оцінки біотопів.