Сільська поселенська мережа України (просторовий аналіз змін) - Руденко, Л. Г.; Бочковська, А. І. (Український географічний журнал, 2024)
З посиленням процесів урбанізації протягом останніх десятиліть у більшості держав світу відбулися значні зміни у чисельності сільського населення, кількості та структурі сільських поселень. Мета даного дослідження полягає у виявленні та оцінці просторових змін у розселенні сільського населення України протягом 1959–2021 рр. спираючись на результати картографічного аналізу. Для цього використано дані переписів населення за відповідні роки — 1959, 1970, 1979, 1989, 2001 та дані наступних статистичних спостережень. У роботі прослідковано просторові зміни чисельності та густоти сільського населення в регіонах, його кількості, просторового розміщення та людності сільських поселень за визначені переписні періоди. За період з 1959 по 2001 р. (рік крайнього перепису населення в Україні) кількість сільських поселень в державі зменшилась на 13 600. У публікації вперше відображено означені зміни характеристик сільської поселенської мережі, що є новими аспектами у дослідженні її розвитку.