Виклики у сфері моніторингу седиментів в Україні в контексті євроінтеграційних вимог (на прикладі басейну Дунаю) - Насєдкін, Є. І.; Гаврилюк, Р. Б. (Український географічний журнал, 2025)
У публікації розглянуто питання стану та розвитку моніторингу річкових седиментів, зокрема в контексті впровадження Водної рамкової директиви Європейського Союзу. Визначено загальну термінологічну базу відносно їх типів, вимоги щодо контролю якісних та кількісних показників. Проаналізовано особливості функціонування відповідних спостережних систем в Україні на прикладі басейну Дунаю, обговорено шляхи створення необхідних умов для її поліпшення і гармонізації з відповідними європейськими мережами. Окреслено доцільність впровадження комплексних натурних спостережень рухомої складової седиментаційної речовини для формування науково обґрунтованих управлінських рішень щодо покращення екологічного стану водних об’єктів та контролю динаміки седиментів.
Keywords: седименти; Водна рамкова директива ЄС; Дунай; моніторинг; екологічний стан; забруднювальні речовини; річковий басейн