Втрати екосистемних послуг у зоні впливу полігонів твердих побутових відходів: приклад Київської області - Шищенко, П. Г.; Гавриленко, О. П.; Циганок, Є. Ю.; Білоус, Л. Ф. (Український географічний журнал, 2025)
Метою дослідження є виявити екосистемне різноманіття та екосистемні послуги, життєво важливі для довкілля і добробуту місцевих громад у зонах впливу звалищ і полігонів твердих побутових відходів, а також проаналізувати причини втрати екосистемних послуг на прикладі найбільшого в Україні полігону твердих побутових відходів № 5 в Обухівському районі на Київщині. За допомогою відкритих даних OSM та Google Earth у програмному забезпеченні QGIS визначено наявність на прилеглій до полігону території водних і лісових екосистем, водно-болотних угідь, а також агроекосистем. У результаті аналізу просторового розподілу стрес-факторів впливу сміттєзвалища на компоненти довкілля виявлено ознаки втрати забезпечувальних, регулятивних, соціокультурних і підтримувальних послуг практично всіх наявних екосистем. Результати проведеного соціологічного опитування серед мешканців двох сіл, найближчих до полігону, свідчать про сприйняття більшістю опитуваних звалища як небезпечного техногенного об’єкта, що негативно впливає на їх добробут. Новизна дослідження полягає у виявленні екосистемного різноманіття досліджуваної території, аналізі всіх видів екосистемних послуг, від яких залежить добробут місцевих громад, та визначенні причин втрати цих послуг унаслідок впливу на них полігону твердих побутових відходів.
Keywords: полігон твердих побутових відходів; екосистемні послуги; втрата екосистем та їхніх послуг; історико-культурна спадщина; соціологічне опитування