Просторово-часовий розподіл небезпечних сухих гроз в Україні - Заболотна, О. С.; Кривошеїн, О. О.; Кривобок, О. А.; Крупа, Є. О. (Український географічний журнал, 2025)
У статті проведено аналіз особливостей просторово-часового розподілу явища сухих небезпечних гроз на території України, протягом п’ятирічного періоду. Сухі небезпечні грози, які супроводжуються блискавками «хмара-земля» без значних опадів, є небезпечним метеорологічним явищем, що може спричиняти пожежі, які призводять до різних масштабів збитків. Використовуючи дані супутникових вимірювань опадів (IMERG/GPM) та системи грозопеленгації, було проведено аналіз просторового та часових розподілів сухих небезпечних гроз, їх частоти та вплив на ризики природних пожеж. Особливу увагу приділено регіональним відмінностям у поширенні сухих гроз та визначенню областей з найвищим рівнем ризику виникнення природних пожеж через блискавки. У роботі проведено аналіз супутникових даних опадів та даних системи грозопеленгації для областей України за п’ять років (2017‒2021 рр.) в період травень-вересень. Результати показують, що найбільша частка сухих гроз спостерігається в Чернівецькій, Одеській, Миколаївській та Київській областях. Отримані результати показують рівень ризику виникнення сухих блискавок під час гроз в різних областях і можуть бути корисними для місцевих органів влади та підприємств, які зацікавлені у вдосконаленні систем раннього попередження та реагування на екстремальні погодні явища
Keywords: грози; сухі небезпечні грози; опади; грозопеленгація; супутникові дані