Категорія «cили» в геостратегії держав - Яценко, Б. П. (Український географічний журнал, 2025)
Протягом ХХ‒поч. ХХI ст. при визначенні категорії «сила» в політичних науках домінувало бачення М. Вебера. Дещо раніше на важливівсть поняття «сила» в суспільних процесах звертав увагу Ф. Ніцше (1880 р.). Нині в політичній географії і геополітиці досліджується чотири різновиди категорії «сила»: економічна, військова, м’яка і смарт-сила. Ресурси їх формування, а також поведінка, аргументи і політика урядів держав при цьому різні, але при поєднанні і взаємодії різновидів сили досягається інтегрований ефект геостратегічного позиціонування певних держав. У провідних державах світу з найбільшими обсягами ВВП, або ж високим рівнем економічного розвитку, склалися відмінні композиції різних видів сили. У решті країн світу процеси геоекономічного і геополітичного позиціонування продовжуються. Глибокі корені національної культури та засади сили і волі українського народу дозволяють Україні як державі оптимістично дивитись в майбутнє.
Keywords: сила; економічна сила; військова сила; м’яка сила; смарт-сила; геостратегічне позиціонування