Відновлення України за принципом “building back better”: регіональний підхід - Захарченко, В. І. (Український географічний журнал, 2025)
Метою дослідження є обґрунтування науково-практичних засад відновлення України від наслідків війни за принципом “building back better” із використанням регіонального підходу. У статті використано низку методів економічного та регіонального аналізу. Проаналізовано плани, програми та проєкти з відновлення України за принципом “building back better” з позицій регіонального підходу, зокрема такі важливі, як План відновлення України, План для Ukraine Facility та Єдиний проєктний портфель. Дано поглиблену оцінку причин відставання з реалізацією Експериментального проєкту з відновлення шести населених пунктів країни. Новизна дослідження полягає в тому, що в статті обґрунтовано засади відновлення України від наслідків війни за принципом “building back better” з позицій регіонального підходу на основі аналізу виконання основних планів, програм і проєктів державного рівня.
Keywords: російсько-українська війна; відновлення України від наслідків війни; регіональний підхід; регіони; територіальні громади; населені пункти; принцип “building back better”