Пошук місця вітчизняної картографії в процесі гармонізації спеціальностей і галузей знань - Пересадько, В. А.; Дмитриков, О. О. (Український географічний журнал, 2025)
У статті наведено порівняння підходів до формування переліку галузей та спеціальностей для здобувачів освіти та наукових ступенів в Україні та інших країнах світу і пропозиції щодо виходу з небезпечної для географії та картографії ситуації, яка наразі склалася в Україні. У статті описано процес вилучення картографії з переліку спеціальностей, за якими ведеться підготовка фахівців в Україні. Розглянуто сторічну історію формування ідеї Гармонізації спеціальностей і галузей знань, проаналізовано досвід гармонізації національних і Міжнародної системи галузей знань в ряді європейських країн, зокрема Польщі, Франції, Німеччини, Великій Британії. Зазначено особливості кожної національної системи з визначення місця географії і картографії. Однією із переваг національних освітніх систем високорозвинених європейських країн, як-от Німеччина та Велика Британія, є збереження усіх наукових напрямів і напрацювань за довгий період їхнього існування, а картографії відводиться окреме місце в системі природничих наук. Основним недоліком сучасного переліку Галузей знань і спеціальностей України є віднесення географії до різних галузей знань, відсутність деталізованого переліку наук, які входять в групу Е5 Науки про Землю. Відповідним структурам МОН у співпраці з провідними географами і геологами країни терміново деталізувати список наук, які входять до Переліку під кодами С6 і Е4.
Keywords: географія; науки про Землю; картографія; галузі знань; спеціальності; географічна освіта