Програмованість організованості територіальних систем та її вплив на еволюційні явища - Петлін, В. М. (Український географічний журнал, 2025)
Мета дослідження полягає у розкритті явища програмованості на всіх етапах організаційного розвитку природних територіальних систем, де поняття «програмованість» розглядається як спрямоване управління з боку дотичних територіальних утворень, і водночас показати, що закономірності організованості географічних об’єктів є невід’ємним складником організованості цілісної природи. Наслідком цього є виникнення у територіальних системах внутрішньої функціональної структури й становлення їхніх інваріантних властивостей. На основі сукупності залежностей, які контролюють явища програмованості, пояснено наявність у системах цілеспрямованого розвитку, що надає їм можливості перебувати у межах інваріантної мінливості, і таким чином впливати на збереження міжсистемної функціональної квазірівноваги. Показано, що без явища програмованості неможлива стабільна організованість природних територіальних систем. Саме вона забезпечує виникнення в них функціональної цілісності й забезпечує спрямовані еволюційні зміни. Від виникнення й до якісного розвитку (руйнування) системи проходять низку закономірних еволюційних стадій, які виникають не хаотично, а завдяки програмованому утримуванню систем (своєрідна стріла еволюційної мінливості) у коридорі цілеспрямованого розвитку. Як наслідок, міжсистемні взаємовідносини не отримують критичних значень, оскільки спільна міжсистемна програмованість забезпечує відповідній ділянці ландшафтної сфери стабільність на фоні багатоаспектної мінливості.
Keywords: програмованість; програмована організованість систем; програмованість еволюційного розвитку систем