Роль соціального капіталу в інвестиційній діяльності українських підприємців Чехії - Коваль, К. П. (Український географічний журнал, 2025)
У статті з географічних позицій проаналізовано роль соціального капіталу серед українських мігрантів-підприємців, що ведуть бізнес у Чехії, що є новизною в українській (та в угорській) суспільній географії. Метою цього дослідження є вивчення ролі неформальних та формальних етнічних зв’язків у діяльності їхнього бізнесу та в їхній просторовій організації. У ході дослідження було застосовано індивідуальний підхід до капіталу соціальних відносин. Врахувавши специфіку досліджуваної теми, було введено власний термін етнічного соціального капіталу. Результати дослідження ґрунтуються на тих інтерв’ю, що були записані з українськими підприємцями, котрі проживають у Чехії, та з ключовими представниками українського суспільно-економічного життя у цій державі. Використавши дані, взяті з реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, вдалося укласти карту просторового розміщення місць їхнього ведення бізнесу. Отримані результати дозволяють стверджувати, що в середовищі опитаних підприємців соціальний капітал концентрується переважно на дружніх та родинних зв’язках, водночас в економічній діяльності проявляється менше. Також було встановлено, що соціальний капітал відіграє опосередковану роль в просторовій організації підприємництва українців.
Keywords: соціальний капітал; Чехія; Україна; міграція; підприємництво