Електронний атлас «Україна. Культурно-ландшафтна спадщина»: концептуальні засади та досвід створення - Поливач, К. А. (Український географічний журнал, 2025)
Метою даного дослідження є викладення основних концептуальних підходів до розгляду культурно-ландшафтної спадщини України як предметної області наукового дослідження та результату її картографічної візуалізації у вигляді тематичного електронного атласу. Атлас «Україна. Культурно-ландшафтна спадщина» створено в якості одного із першочергових заходів з пришвидшення в країні темпів практичного впровадження та популяризації культурно-ландшафтного підходу до охорони, збереження та управління культурної і природної спадщини. Атлас розроблено на основі опрацьованої концепції розуміння та розвитку культурно-ландшафтної спадщини, що дозволило здійснити структуризацію і візуалізацію просторової інформації. Як результат, розроблено перший вітчизняний електронний картографічний твір з культурно-ландшафтної тематики, який вперше надав просторове уявлення про особливості культурно-ландшафтної спадщини України. Розповсюдження та використання Атласу сприятиме подальшому розвитку тематичного картографування та атласних геоінформаційних систем прикладної спрямованості у сфері охорони та збереження культурної і природної спадщини.
Keywords: культурний ландшафт; культурно-ландшафтний підхід; культурно-ландшафтна спадщина; електронний атлас