«Воєнна міграція» з України: проблеми та перспективи розвитку - Лібанова, Е. М. (Український географічний журнал, 2024)
З різних джерел отримано оціночну інформацію про чисельність і склад мігрантів з України, визначено масштаби і причини розбіжностей в інформації, з’ясовано перспективи повернення мігрантів з огляду на їхнє становище і адаптацію за кордоном, зайнятість і безробіття, рівень освіти, склад родини, соціально-економічні претензії, наявність житла та джерела доходів в Україні. Висвітлено значення різного розуміння ситуації мігрантами і тими, хто перебуває в Україні. Оцінено загрози нових міграційних хвиль. З’ясовано роль міграції як основного драйверу демографічної динаміки та пропозиції робочої сили в Україні. Виокремлено основні територіальні кластери повоєнного відновлення. Визначено можливості й канали впливу на зовнішню міграцію з боку держави, місцевої влади, роботодавців, громадянського суспільства, з урахуванням особливостей кожного територіального кластеру відновлення.
Keywords: «воєнна міграція»; чисельність і склад мігрантів з України; становище мігрантів; повернення українських мігрантів; суперечливість даних про зовнішню міграцію