Сучасна антропогенна гідросфера України - Денисик, Г. І.; Яцентюк, Ю. В.; Денисик, Б. Г.; Чиж, О. П.; Война, І. М. (Український географічний журнал, 2024)
Мета дослідження — здійснити аналіз формування та сучасного стану антропогенної гідросфери України для її подальшого раціонального використання. Методи дослідження: польових досліджень, літературно-картографічний, збору та обробки статистичної інформації, теоретичного узагальнення та систематизації фактів, ГІС-технологій. Показано, що активна антропогенізація з верхнього палеоліту до сьогодення призвела до заміни натуральної гідросфери України антропогенною. Цьому сприяли різні види меліорації та формування зрошувальних, осушувальних, зрошувально-осушувальних систем; будівництво в Україні численних водосховищ (1054) та ставків (49 440), похідних водойм, підземних водних об’єктів, наземних і підземних водотоків. Новизна дослідження полягає у виявленні просторово-часових особливостей трансформації натуральної гідросфери України в антропогенну та сучасного стану останньої.
Keywords: гідросфера; антропогенізація; антропогенна гідросфера; водні об’єкти; стан; раціональне використання