Методичні засади картографування наслідків мілітарної деградації ґрунтів на рівні територіальних громад - Соловей, В. Б.; Залавський, Ю. В.; Лебедь, В. В.; Солоха, М. О.; Кучер, А. В. (Український географічний журнал, 2024)
На основі запропонованих методичних підходів створено набір цифрових карт сучасного стану ґрунтових ресурсів на прикладі Чкаловської територіальної громади Чугуївського району Харківської області. Визначено типи (механічні, біологічні) і види (авіаційні та артилерійські кратери, військові дороги, спалення рослинності, протитанкові рови, опорні пункти/траншеї) пошкоджень ґрунтового покриву та їхні масштаби (площі) для досліджуваної громади. Установлено доцільність сумісного використання карт стану ґрунтів перед повномасштабним вторгненням і супутникових знімків, як носіїв дистанційних даних про пошкодження ґрунтів, для визначення їх якісного стану на рівні територіальних громад.
Keywords: картографування; ґрунтовий покрив; вплив бойових дій; мілітарна деградація; карта ґрунтів; ГІС; якість ґрунтів; російсько-українська війна