Географічні передумови і чинники російсько-українського конфлікту - Мозговий, А. А. (Український географічний журнал, 2024)
Статтю присвячено вивченню географічних передумов і чинників затяжного російсько-українського конфлікту, що триває на теренах Східної Європи вже кілька сотень років. Метою дослідження є визначення ролі географічних чинників в російсько-українському конфлікті. Основні результати цього геоконфліктологічного дослідження: схарактеризовано географічні передумови конфлікту, визначено роль географічного положення суб’єктів конфлікту, а також вплив геопросторового, історико-географічного і політико-географічного чинників на перебіг конфлікту. У статті вперше зроблено спробу визначити з геоконфліктологічних позицій роль географічних чинників у російсько-українському конфлікті.
Keywords: внутрішньо переміщені особи; міграції населення; регіони; війна; Україна