Основні напрями сучасних наукових досліджень у відділі ландшафтознавства Інституту географії НАН України - Чехній, В. М.; Сорокіна, Л. Ю.; Голубцов, О. Г.; Тимуляк, Л. М.; Фаріон, Ю. М. (Український географічний журнал, 2024)
Мета публікації — розкрити зміст сучасних напрацювань відділу ландшафтознавства у контексті попереднього дослідницького доробку наукового підрозділу. Основну частину з них представлено в межах чотирьох умовно означених взаємодоповнюючих дослідницьких напрямів: геоінформаційного картографування ландшафтів, дослідження антропогенних змін ландшафтів, ландшафтного планування та природоохоронного ландшафтознавства. Серед основних результатів роботи за першим із згаданих напрямів — створення прототипу ГІС ландшафтної карти України у базовому масштабі 1:500 000, а також картографічне забезпечення виконання більшості інших робіт відділу. Дослідження антропогенних змін ландшафтів передусім стосувалися вивчення стану й еволюції радіоактивно забруднених ландшафтів Чорнобильської зони відчуження; визначення змін наземного покриву з використанням даних ДЗЗ; узагальнюючих робіт щодо методології комплексних досліджень антропогенних ландшафтів та єдиної класифікації природних та антропогенно змінених ландшафтних комплексів. Ландшафтне планування — новий дослідницький напрям, який ґрунтується на європейському, зокрема німецькому, досвіді. Протягом 15 років в Інституті географії НАН України за участі співробітників відділу він був адаптований до умов України на прикладі Черкаської області, результатом чого стало впровадження інструменту ландшафтного планування в нормативну базу робіт із просторового планування та поширення його практичного застосування на інші регіони України. Природоохоронно-ландшафтознавчі дослідження у відділі охоплювали як теоретико-методичні питання (зокрема, обґрунтування формування екомережі України, визначення підходів до розширення мережі заповідних територій), так і вирішення низки практичних завдань, які стосувалися багатьох природоохоронних територій та об’єктів в різних регіонах України. З початком повномасштабної війни в Україні основний фокус діяльності відділу змістився на вирішення завдань щодо дослідження впливу війни на ландшафти України та обґрунтування оптимальних шляхів їх збереження та відновлення.
Keywords: ландшафтознавчі дослідження; геоінформаційне картографування ландшафтів; антропогенні зміни ландшафтів; наслідки впливу воєнних дій на ландшафти; ландшафтне планування; природоохоронне ландшафтознавство