Просторова справедливість: географічна концептуалізація в умовах війни в Україні - Гукалова, І. В.; Маруняк, Є. О.; Лісовський, С. А.; Мозговий, А. А.; Покляцький, С. А.; Горміз, О. В. (Український географічний журнал, 2024)
Аналіз літературних джерел і результати онлайн-опитування експертів-географів щодо сутності просторової справедливості в Україні, дозволив встановити, що в основі цього концепту лежить принцип рівних можливостей, до якого варто прагнути, зважаючи на об’єктивну географічну нерівність в умовах життя, доступності послуг, рівнях мобільності тощо. Незважаючи на те, що категорія просторової справедливості найглибше опрацьована в західних країнах, її імплементація в воєнних і повоєнних умовах в Україні є вкрай необхідною, особливо тому, що фактором несправедливості війни стають її наслідки. Обрані більшістю респондентів дефініції можуть бути основою подальшого розроблення теоретико-методологічного і практичного інструментарію для формування платформи запровадження засад просторової справедливості на різних територіальних рівнях.
Keywords: просторова справедливість; географічна нерівність; опитування; умови життя; російсько-українська війна