Територіальна ідентичність населення України: сутність і головні чинники формування - Борисенко, В. К. (Український географічний журнал, 2024)
У статті розкрито основні чинники формування локальних форм національної ідентичності і вплив на них соціокультурних обставин і таких ознак, як спільна територія, природа, культура, простір, колектив, рід, самототожність, релігійна належність, родина, світогляд, символи тощо. Проаналізовано різні типи ідентичності, головні умови їх формування, зміну ментальних характеристик під впливом воєнного лихоліття. Показано наскільки важливими є світоглядні і культурні фактори при еволюції національної ідентичності, негативний вплив насильницької асиміляції населення та прояви спротиву на агресію і кривду, що призводить до активізації, а то й зміни національної ідентичності.
Keywords: національна ідентичність; географічний чинник; українці; етномовне середовище; інтеграція; свідомість; асиміляція